torstai 22. helmikuuta 2018

Vain yksi siveltimen veto

Kun luin Hitofude-jakusta Ravelry:ssä (kansainvälinen nettisivusto), olin kerralla myyty. Hitofude tarkoittaa japaniksi yhtä siveltimen vetoa. Neuletermeissä tämä tarkoittaa sitä, että jakku tehdään  yhdellä "vedolla" kertaakaan katkaisematta lankaa. Jos jostain löytyisi kilometrin vyyhti sopivan paksuista lankaa, ei työhön tulisi muuta kuin aloitus- ja lopetuslanganpäät. Ja sehän on aina plussaa. Neuleen rakenne vaikutti niin kiinnostavalta, että malli päätyi heti jonoon. Hitofude on suosittu malli, ja ohjekin on edullinen (alle kaksi euroa). Ei ihme, että Ravelryyn raportoituja valmiita jakkuja on viitisen tuhatta.Potkun työn aloittamiselle alkoi jälleen kerran Tour de Sweater -haaste, jossa neulotaan suomalaisten podcastaajien johdolla puolen vuoden ajan paitoja ja takkeja siten, että joka kuukaudelle on oma teemansa. Marraskuun haaste oli lahjat ja joulukuun haaste oli pitsi. Kun nämä kaksi haastetta yhdistää hoksasin, että voin tehdä kaksi samanlaista neuletta peräkkäin. Ensimmäinen versio tulisi lahjaksi ja toinen itselleni.

Lahjaksiko (äidille)
Langat: Drops Nord
Menekki: 313g
Puikot: 4,0mm cubics
Ohje: Hitofude
Tehty: marraskuussa 2017


Päätin tehdä marraskuun haasteena Hitofuden äidilleni. Ostin malliin kokeeksi uutta Drops Nord -lankaa, jossa on villaa, alpakkaa ja vahviketta. Väriksi valikoitui se kaikkein vaalein langan harmaista sävyistä. Tämä lanka olikin miellyttävä tuttavuus. Siinä oli ehkä hieman liian löyhä kierre minun makuuni, mutta muuten neulottavuus ja tuntu olivat kohdallaan. Valmis vaate tuntui varsin pumpuliselta. Odotan mielenkiinnolla, miten lanka kestää käyttöä.


Tulipitsi / Flaming Lace
Langat: Drops Alpaca
Menekki: 403g
Puikot: 4,0mm cubics
Ohje: Hitofude
Tehty: joulukuussa 2017

Joulukuussa tein sitten itselle samaisen jakun. Omaan jakkuuni olin valinnut langaksi Drops Alpaca -langan. Neulominen oli niin paljon helpompaa, kun oli kertaalleen vetaissut yhden siveltimen vedon samaista mallia. Tein molemmista jakuista ohjetta pidemmän, mihin modaukseen löytyi Ravelrystä monta hyvää vinkkiä jo tehtyjen ohjeiden kommenteista. Ravelry näytti taas kerran vahvuutensa. Olen todella tyytyväinen molempiin jakkuihin. Toivottavasti nämä nutut lämmittävät neulehetkiämme pitkään.

Hitofude cardigan has the most interesting structure. Hitofude means "a single brush stroke" in Japanese. In knitting terms this refers to the method of knitting a garment without cutting the yarn in any phase. So if you had one kilometre skein of yarns, you would have just two ends to weave in after knitting. I pushed through two Hitofudes before Christmas, as I made one as a present to my mom (grey) and one for me (orange). This great effort was enabled by the challenge created by three Finnish podcasters called Tour-de-sweater (KAL). In this challenge the aim is to knit as many kilometres of yarn as you possible can in six months. In addition to the kilometres the goal is to follow the specific theme for each month. In November the challenge was to knit something as a present and in December the challenge was to knit lace. At some point I realized that I could meet this challenge by knitting two pieces of Hitofude in two months. And as you can see from the photos, I succeeded!

9 kommenttia:

 1. Oijjoi! Nyt on nätti! Tahtoo samanlaisen... kuinkahan kauan tuollaisen tikuttaminen ottaa..?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä tuli kumpainenkin neulottua kuukaudessa: harmaa (kokoa M) viime marraskuussa ja terrakotta (kokoa XL) joulukuussa. Ihan joka päivä en neulonut enkä ihan aamusta iltaankaan. ;-) Pistäpä puikoille ja kerro, kauanko vei!

   Poista
  2. On tuo niin nätti, että ohjeen kävin heti ostamassa... minulla ei varmasti kk riitä, vaan menee tsiljoona vuotta... Vaikka tuo mallineule näyttää siltä, että jää helposti päähän, ei tarvitse ohjetta vahdata, vai? Olet kyllä sinnikäs, kun olet kaksi tuollaista takkia tehnyt peräjälkeen :)

   Poista
  3. Mallineule on tosiaan helppo. Muutaman toiston jälkeen et todennäköisesti tarvitse ohjetta lainkaan. Mallikerta on semmoinen, että tekee vaan mieli tehdä seuraava kerros ja sitä seuraava ja sitä seuraava. Sitten tuleekin jo valmista!

   Poista
  4. Tuo kuulostaa niin vaivattomalta, että pitää alkaa suunnitella, mistä langasta takin neuloisi. Ja laittaa pikkuhiljaa aluille. Kiitos sinulle inspiraatiosta ja vastauksista :)

   Poista
 2. Aivan upea, niin kaunis malli! Itse en ikinä tuollaisia osaisi tehdä:) Ihanaa alkanutta viikkoa ja huhtikuuta❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Malli on todella kaunis - kiitos taidokkaan suunnittelijan! Myös ohjeet ovat riittävän selvät, että pöllömpikin osaa. Piti vaan luottaa ohjeeseen!

   Poista
 3. Tuo Hitofude kyllä on mielenkiintoinen. Tykkään tuosta yhdellä vedolla ideasta.
  Tuo terrakotta värinä sopisi minullekin!! Muuten suvussasi( samoin minun) on ollut käsintekijöitä. Mummuillamme on vanhassa kuvassa itse alusta asti tehdyt kansallispuvut Vanha Karjala on ollut oikeastaan kansanpuku. Sain Liisa-tätisi vastaavan uudemman version lainaan kansainvälisille kuorofestivaaleille. Siitä se idea lähti, nyt on minullakin käsinommeltu Vanha Karjala, tosin teollisesta materiaalista
  Tosi kiva, kun laitoit linkin blogiisi!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on mielenkiintoista tietoa. En ole koskaan ajatellutkaan, että suvussa olisi käsityöntaitajia, mutta nyt kun mietin, niin onhan serkuissakin monta tosi osaavaa käsiparia. Täytyy tutustua tuohon mainitsemaasi pukuun tarkemmin. Kiitos viestistäsi!

   Poista

Haluan varmistaa, että yksikään kommentti ei jää minulta lukematta, joten kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.
Kiitos kommentista ja kärsivällisyydestä!