sunnuntai 11. tammikuuta 2015

Kaulaliinan toisinto

Käsityölle hyvä lähtökohta on toimiva vaate tai asuste, josta voi ottaa mallia oman version tekemiseen. Mulla on vuosia ollut kaupasta ostettu kaulaliina, jonka keskellä on kaksinkertainen osio, jonka läpi voi pujottaa sen toisen pään liinasta. Näin se pysyy lähellä kaulaa lämmittäen sitä niin kuin pitääkin. Kun liinan saa solmittua tällä tavalla, se ei myöskään irtoile ja putoa, vaan pysyy siististi paikoillaan. Näin ollen otin oman kaulaliinani malliksi, kun halusin tehdä Kullalle samanlaisen kaulan lämmittimen.


Kullan kaulaliina
Lanka: 7 Veljestä, 044 - grafiitti
Puikot: 3½
Ohje: oma, mallina toinen kaulaliina

Kaulaliinan materiaaliksi valikoitui 7 Veljestä lanka (väri: 044 grafiitti). Se on minusta väriltään ihana, hieman epätasainen tumma harmaa, josta on vaaleampiakin hahtuvia. Tasainen musta olisi ollut tylsä, mutta tumma grafiitti sopii mustienkin vaatteiden kanssa. Matsku mietitytti siinä mielessä, että Kullan hipiä on aika herkkä kutisemaan villaisissa vaatteissa, mutta menköön nyt tämän kerran. Tässä saa nyt taustalla ollut lämmin ajatus painaa jonkin verran. Neulottu kaulaliina on voitava pestä, joten langan konepestävyys oli tällä kertaa tärkeää. Tehdään sitten uutta putkeen, jos kutisee liikaa, kaulaliinaa tulee pidettyä, ja malli on mieluinen.

Hieman piti miettiä, miten tehdä se kaksinkertainen osio, johon tuikataan toinen pää huivista, kun se on kaulassa. Lopulta toteutus ei ollutkaan ollenkaan vaikea. Kun päiden ja keskiosan neulos on 2o, 2n joustinneuletta, niin kaksinkertaisen pätkän luomiseksi erotin "oikeat ja väärät" silmukat toisistaan kahdelle puikolle, joita jatkoin sileänä neuleena molemmin puolin riittävän pitkän matkan. Kun reikä oli riittävän suuri, yhdistin silmukat jälleen yhdelle puikolle 2o, 2n. Helppoa kuin heinänteko. No, onhan se sitten, kun on keksinyt, miten homma tehdään ja toteutuskin on jo pulkassa.

Ihanan epätasaista pintaa

Menossa on nyt muutenkin "otetaan mallia toisesta vaatteesta" -kausi. Mulla on yksi enemmän kuin loppuun pidetty swetari, jonka malli ja materiaali on niin mieluiten, ettei paidasta ole raaskinut luopua, vaikka kangas on jo pinttyneen tahriintunut. Lempivaate on aina lempivaate. Mutta keksin, että tästä otetaankin kaava kudottuun puseroon. Vaikka nettiä on tullut jonkun verran selattua, niin en ole onnistunut löytämään toivotunlaista ohjetta puseroon, niin pitää sitten kehitellä sitä itse. Saapa nähdä, mitä siitä tulee.

If one has a functional accessory, it can be used as a reference when making an own version. I found some yarn with graffiti colour, which looked very nice in the pattern. I hope my Darling likes it, too, as this scarf is made for him.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Haluan varmistaa, että yksikään kommentti ei jää minulta lukematta, joten kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.
Kiitos kommentista ja kärsivällisyydestä!