sunnuntai 15. helmikuuta 2015

Paitaa pukkaa

Mieluisesta swetarista otettiin malli itselle tarkoitettuun neulottuun villapaitaan. Osviittaa otettiin myös Novitan perusohjeesta naisen neulepuseroksi, joka on tosin tehty aivan toisesta langasta. Kun tässä on jonkinlainen sininen kausi meneillään, tuntui soveliaalta ottaa pääväriksi Novitan 7 veljestä langan vaaleansininen sävy (väri 127). Jotakin jujua piti keksiä tähän(kin) tekeleeseen, ja tällä kertaa se jokin oli valinta tehdä mohairlangalla (valkoinen Anisia) ohuita raitoja muutoin yksiväriseen neuleeseen.

Paitalangat

Kun mallia piti soveltaa, tuntui viisaalta tehdä mallitilkku. Tosin en tiedä, kuinka viisasta se oli tässä tapauksessa, kun tein sen eri kokoisilla puikoilla kuin millä lähdin tekemään lopullista versiota. Mutta tämmöinen höpsistely sopii pitkästä aikaa ensimmäiseen villapaitakokeiluun. Mallineule osoitti, että mohairlangan laitto mukaan ei tuonut ihan niin selkeää vaihtelua pintaan kuin oletin, mutta toisaalta tämmöinen hempeäkin vaihtelu on ihan ok. Mietin jonkin verran sitä, kannattaako tämmöisen ulkonäköseikan takia tehdä muutoin konepestävästä puserosta käsin pestävä, mutta tämä oli kuitenkin ratkaisuni tällä kertaa.


Mallitilkkua
Ihanat puiset pyöröpuikot paidan pinnalla

Halusin tehdä helman sivuihin pienet halkiot kuten malliswetarissakin, joten tein alun suorilla puikoilla. Aloitin sekä taka- ja etukappaleen rinnakkain ja tein molempien reunaan sileää neuletta. Väliin tein yhden nurjan kerroksen, jonka kohdalta käänsin reunan kaksinkerroin. Se taipuu silloin paljon nätemmin kuin ilman nurjaa kerrosta. Ajattelin, että taitettu, kaksinkertainen reuna toisi lisäpainoa helmaan ja vetäisi sitä päällä ollessa alaspäin. Mene ja tiedä. Aika näyttää.

Kun reuna oli tehtynä, yhdistin etu- ja takakappaleet pyöröpuikoille ja sitten homma eteni ihan suihkinalla, kun sai tehdä pitkään pelkkää sileää. Seitsemästä kerroksesta kahdessa oli mukana mohairia, joten pintaan syntyi hentoinen raita. Kuljetin lankaa kutimen mukana niin, ettei raidoista tullut ylimääräistä pääteltävää. Vasta hihansuiden kohdalla tuli pätkittävää, kun mohairkerä oli raitojen kohdalla aina väärässä päässä kudinta. Sen siitä saa, kun tekee raitasuhteen 2/7. Päädyin tähän suhteeseen laskeskelemalla menekkiä ja koittamalla arvioida, mihin raitamäärään lanka riittäisi. Jotain laskelmassa meni pieleen, koska nyt näyttäisi siltä, että lanka olisi riittänyt paksumpaankin raitaan.


Vielä hihaton paita

Vielä pitäisi sutaista paitaan hihat, ja sitten tämä tekele olisi viimeistelyä vaille valmis. Minusta nuo hakaneuloin kiinnitetyt saumat olisivat kyllä toisaalta aika kivat. Välttyisi ainakin siltä ompeluvaiheelta.

This will become a wollen sweater like the cotton one that I used to have for years. As I am living some kind of blue season, this light blue colour seemed like a natural choice. Two out of seven rows have a white mohair yarn next to the wollen one. It would be nice to get the sleeves ready, too. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Haluan varmistaa, että yksikään kommentti ei jää minulta lukematta, joten kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.
Kiitos kommentista ja kärsivällisyydestä!